29 Temmuz 2009 Çarşamba

-kol böreği-

hiiiç üşenmedim bu sıcakta kalkıp bu meşekkatli böreği açtım valla.biraz oyalayıcı ve yorucu bide sıcak amma velakin canım börek istedi neylersin.epeydirde yapmamıştım hamur işi ahali de yesin dedim.Nasılsa fırın çalışacak bide hazır rendelenip dondurucuda bekleyen elmalarımla elmalı kurabiş yaptım(ekonomik ev kadını) :)) sonracıma efendim bu aralar yurdun heryeri cayır cayır yanarken(ben de haber bültenlerinin yalancısıyım)buralarda öööle pekte bayıltıcı sıcaklar yok,(olmadı demedim bu aralar dedim:))mesela iki üç gün önce son yılların en sıcak günüymüş istanbulda hava ,gölgede 37 dereceymiş.burda ogün serin bir hava vardı ilçelere çok fazla yağmur yağdı.neysem allaha şükür bikaçgündür seriniz.sıcak olduğu zaman burda nem oranı çok fazla olduğu için bayıltıcı oluyor.ne yani çok mu konuştum.tamam tamam işte tarif. malzemeler.

  • 1 bardak su
  • 1 bardak yoğurt
  • 4 çorba kaşığı margarin yada tere yağ
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • un tuz. açmak için
  • 4 çorba kaşığı nişasta
  • 4 çorba kaşığı un

iç harcı:::::

  • 500 gram yağsız kıyma
  • 2 çorba kaşığı margarin
  • 2 kuru soğan
  • tuz karabiber yadaaaaaaa---: peynir ve maydanoz üstü için::::: 1 yumurtanın sarısı ve biraz sıvı yağ karışımı
  • yapılışı: derin bir kabın içine su,yoğurt,tuzu koyup yavaş yavaş unu katarak yumuşak bir hamur elde edelim.bir kenarda kıyma ve soğan harcımızı kavurup hazırlayalım. börek tepsisini yağlayıp börekten ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp bezeler yapalım.beş tane bezeyi tabak büyüklüğünde açalım ve herbirinin arasına yağ sürelim.bezeler bitene kadar beşli grup yapalım.her beşli bezeyi nişasta kullanarak açıp büyütebildiğimiz kadar büyütelim.içine harcımızı koyup oklavaya saralım sonra içinden oklavayı çekip çıkartalım.tepsinin ortasından başlayarak yerleştirelim yufkalar bitene kadar aynı işlemi yapıp üzerine yumurta sarısı yağ karışımını sürelim ve çörek otu serpelim.175* de 25 dakika pişirelim. püf noktası:pişince hemen fırından çıkarırsak daha çıtır olur.eeeeeeee ben yaşlıyım yumuşak olsun diyorsanız fırından çıkarıp üzerine başka bir tepsi kapayabilirsiniz.böylelikle yumuşacık olurlar.sıcak mıcak demeyin yapın valla sonuç mmmmmmmmmmmmmm miss miss.akşam serinliğinde bahçede yada balkonda iyi gider.biz öyle yaptık efendim.afiyet şeker olsun:)))))))))))))))))görüşmek üzere.

. .

21 yorum:

TATESAL dedi ki...

Ellerine sağlık canım,börek süper görünüyor,missss gibi kokusu taaa erzincana geldi...3 saatlik yol aslında bak gelip alırım bir tabak...
Buralarıda serin canım yayla gibi...
Sevgiler...

SMİLENA dedi ki...

eline sağlık nefis...

Pembe Tatlar dedi ki...

Canım gerçekten bu sıcakta hella olsun:))
Ellerine sağlık madem bu kadar emek verip yapmışıın bir dilim alayım:))

mai dedi ki...

yine yazmışsın böreği hamaratice :) kıymalısını pek tercih etmesem de görüntü olarak muhteşem gözükmekte. Evet akşam serininde denize karşı balkon sefasında iyi meze olur çayın yanına. Eline sağlık, yine kırdın bizi alacağın olsun :)

Unknown dedi ki...

Canımmm ellerine sağlık açma böre
ğin yerini hiçbiri tutmuyor kocaman
öpüyorum...

Sevil Şahin dedi ki...

AMAN ALLAHIM SORMA YA BENİMDE CANIM BİR BÖREK İSTİYOR SORMA AMA YOK BU SICAKTA ACAMAM DEDİM KENDİ KENDİME AMA BAK SEN YAPMIŞSIN OLMUYOR DİYOR KOCAM HADİ MUTFAGA GİT SENDE YAP BAK YAPIP YİYORLAR DİYOR KIZ BAŞIMA İŞ AÇTINM CABUK GEL BANADA YAP :)))
BALIM BENİM HEM SUNUM HEMDE ANLATIM SAHANE OLMUŞ ELLERİNE KOLLARINA SAGLIK YAPIPDA GETİRİRSEN DE HİÇ HAYIR DEMEM YERİM BİLESİN.. :)

HUYSUZBALIK dedi ki...

Kıymalı böreğe bayılırım hele de böyle nefis görünürse. Ben içerisine kuş üzümü de ekliyorum. Misler gibi canım çekti valla. Ellerine sağlık. Sevgiler...

sesiber dedi ki...

Karnım çok tok olmasına rağmen canım çekti. Tarif te değişikmiş, deneyeceğim mutlaka. Ellerine sağlık.

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Gece gece de yapılır mı bu!
yarın denemeye kalkabilir, yapamıyabilir, yaparsamda tepsiyi bitirebilirim.
Zira en sevdiğim elde açma kıymalı börektir...

Sevde dedi ki...

İyi yapmışsın arkadaşım canın çektiyse yapacaksın :)
Offf off mis gibide duruyor yaaa ...
Selametle kal arkadaşım...

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

şahane olmuş lemancığımm.
ne çok severiz...

Damak Tadı dedi ki...

Çok nefis olmuş..))Bayıldım bu böreğe ben..Baklava hamuru gibi olmuş adeta..Ellerien sağlık canım..



Sevgiler..

denizanasi dedi ki...

ya bu börek görüntüleri yüzündne başım belada:)) geçen gün anneme yaptırıp bir güzel tepsinin yarısını götürdüm.sonum feci:(

zafer dedi ki...

Çok tombullayrum,Uiy ha punu yerüsem tokunirmi daA.:))

aleyna dedi ki...

aşk olsun toprağım uzun mazereetim vardı.artık burdayım şükür.böreğin süper yani .eline sağlık.bu arada sitene koyduğun şiir ne güzel olmuş.sevgiler .

Cafe Gusto dedi ki...

Ellerine sağlık çok güzel ve lezzetli olmuş..sevgiler..

Unknown dedi ki...

ARKADAŞIM HAYIRLI KANDİLLER DİLEMEK İÇİN GELDİM RABBİM DUA İLE NAMAZ İLE TÖVBE İLE GEÇİRMEMİZİ NASİP EDER İNŞALLAH BU GECEYİ..
HAYIRLI KANDİLLER…

aleyna dedi ki...

bak arkadaşım geldim ha.hayırlı kandiller.kocaman öptüm

Kıbrıs Mağduru dedi ki...

Beraat kandilin mübarek olsun. Allah sana sevdiklerinle beraber mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşamayı nasip etsin. Yükü sevgi özü saygı gücü barış süsü hoşgörü olan mübarek miraç kandilini kutlarım Allah'a emanet olun.

birsence dedi ki...

canım börekte börek olmuş hani:)) ellerine kollarına sağlık...sınavlarında kolaylıklar diliyorum..bende seni çok seviyorum ttalım benim...kandilin mübarek olsun canım...

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Merhaba,
Berat kandilini kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim.
Rabbim hepimizin hakkında hayırlı yazılar yazsın İnşallah.
Bu arada;
Börek nefis görünüyor,ellerine sağlık.
Ben bugünlerde sıcak hava yüzünden fırını yakmam gereken bütün tariflerden uzak duruyorum.