29 Temmuz 2009 Çarşamba

-kol böreği-

hiiiç üşenmedim bu sıcakta kalkıp bu meşekkatli böreği açtım valla.biraz oyalayıcı ve yorucu bide sıcak amma velakin canım börek istedi neylersin.epeydirde yapmamıştım hamur işi ahali de yesin dedim.Nasılsa fırın çalışacak bide hazır rendelenip dondurucuda bekleyen elmalarımla elmalı kurabiş yaptım(ekonomik ev kadını) :)) sonracıma efendim bu aralar yurdun heryeri cayır cayır yanarken(ben de haber bültenlerinin yalancısıyım)buralarda öööle pekte bayıltıcı sıcaklar yok,(olmadı demedim bu aralar dedim:))mesela iki üç gün önce son yılların en sıcak günüymüş istanbulda hava ,gölgede 37 dereceymiş.burda ogün serin bir hava vardı ilçelere çok fazla yağmur yağdı.neysem allaha şükür bikaçgündür seriniz.sıcak olduğu zaman burda nem oranı çok fazla olduğu için bayıltıcı oluyor.ne yani çok mu konuştum.tamam tamam işte tarif. malzemeler.

  • 1 bardak su
  • 1 bardak yoğurt
  • 4 çorba kaşığı margarin yada tere yağ
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • un tuz. açmak için
  • 4 çorba kaşığı nişasta
  • 4 çorba kaşığı un

iç harcı:::::

  • 500 gram yağsız kıyma
  • 2 çorba kaşığı margarin
  • 2 kuru soğan
  • tuz karabiber yadaaaaaaa---: peynir ve maydanoz üstü için::::: 1 yumurtanın sarısı ve biraz sıvı yağ karışımı
  • yapılışı: derin bir kabın içine su,yoğurt,tuzu koyup yavaş yavaş unu katarak yumuşak bir hamur elde edelim.bir kenarda kıyma ve soğan harcımızı kavurup hazırlayalım. börek tepsisini yağlayıp börekten ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp bezeler yapalım.beş tane bezeyi tabak büyüklüğünde açalım ve herbirinin arasına yağ sürelim.bezeler bitene kadar beşli grup yapalım.her beşli bezeyi nişasta kullanarak açıp büyütebildiğimiz kadar büyütelim.içine harcımızı koyup oklavaya saralım sonra içinden oklavayı çekip çıkartalım.tepsinin ortasından başlayarak yerleştirelim yufkalar bitene kadar aynı işlemi yapıp üzerine yumurta sarısı yağ karışımını sürelim ve çörek otu serpelim.175* de 25 dakika pişirelim. püf noktası:pişince hemen fırından çıkarırsak daha çıtır olur.eeeeeeee ben yaşlıyım yumuşak olsun diyorsanız fırından çıkarıp üzerine başka bir tepsi kapayabilirsiniz.böylelikle yumuşacık olurlar.sıcak mıcak demeyin yapın valla sonuç mmmmmmmmmmmmmm miss miss.akşam serinliğinde bahçede yada balkonda iyi gider.biz öyle yaptık efendim.afiyet şeker olsun:)))))))))))))))))görüşmek üzere.

. .